19 september 2024

Feestelijke opening duurzaam schoolgebouw ROC Mondriaan

Feestelijke opening duurzaam schoolgebouw ROC Mondriaan 

Den Haag, 19 september 2024

Gisteren is het nieuwe, duurzame schoolgebouw van ROC Mondriaan aan de Vaz Diasdreef 5 officieel geopend tijdens een feestelijke ceremonie. Het moderne energieneutrale gebouw staat symbool voor de toekomst van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Den Haag en biedt een inspirerende leeromgeving voor studenten.

De opening begon met een boeiende dialoog tussen de schooldirecteuren Rowin Smits en Remco Vierling en twee studenten, Luuk en Diego. Samen spraken zij over de voordelen van het nieuwe gebouw, het groeiende belang van het mbo in de huidige maatschappij en hun dromen. De gesprekken belichtten hoe het nieuwe gebouw niet alleen duurzaam is in ontwerp, maar ook als fijne werkplek dient waar studenten en docenten kunnen samenwerken aan de toekomst van de studenten.

Na dit gesprek werd het gebouw officieel geopend door Hilbert Bredemeijer, wethouder onderwijs van de gemeente Den Haag, en Rianne van der Meij, lid van het College van Bestuur van ROC Mondriaan. 

“Ik vind het geweldig om hier te zijn, bij een prachtig gebouw op een belangrijke plek- niet alleen voor ROC Mondriaan en haar studenten en docenten, maar ook voor onze stad. Ik blijf het benadrukken zolang het nodig is; het belang van het mbo voor onze samenleving en onze stad is gigantisch groot. Daar hebben we ook goede schoolgebouwen voor nodig. Er wordt momenteel weer volop gediscussieerd over bezuinigingen op het onderwijs en het verschil tussen hoger en lager onderwijs, maar we moeten niet vergeten dat we studenten zoals Diego en Luuk hard nodig hebben om onze stad draaiende te houden," aldus wethouder Bredemeijer.

Enkele duurzame feiten over het gebouw

  • 420 zonnepanelen zorgen voor de energievoorziening.
  • In de gevel bevinden zich nestkastjes voor vleermuizen en bijen vinden hun weg via openingen in het Braziliaans metselwerk.
  • Een ecologische wadi helpt met de waterberging, en rondom het gebouw is volop groen te vinden, zowel buiten als binnen, met diverse inheemse plantensoorten.
  • Het gebouw voldoet aan de strenge eisen van de Frisse School en heeft uitgebreide oplaadvoorzieningen voor auto’s, scooters en fietsen.
  • Het gebouw is energieneutraal, het wekt dus even veel stroom op als dat het verbruikt.

Rondleiding en borrel
Na de openingsceremonie kregen de aanwezigen de kans om deel te nemen aan een rondleiding door het gebouw, waar verschillende aspecten van het gebouw werden belicht. De rondleidingen werden gegeven door de schooldirecteuren van de twee scholen die gevestigd zijn in dit gebouw: Business & Law en Pedagogische en Sociale beroepen.

De middag werd feestelijk afgesloten met een borrel, waar (oud)werknemers, partners en genodigden samenkwamen om dit bijzondere moment te vieren.