16 september 2024

ROC Mondriaan actief in Week van Lezen en Schrijven

ROC Mondriaan actief in Week van Lezen en Schrijven

Uitreiking Doe Weer Mee! Pluimen tegen laaggeletterdheid

Den Haag, 16 september 2024

Afgelopen vrijdag ontvingen vier organisaties een Doe Weer Mee! Pluim 2024 uit handen van de Delftse wethouder onderwijs Joëlle Gooijer. Plaats van handeling was het Glazen Radiohuis bij Winkelcentrum De Hoven aan de Papsouwselaan in Delft waar de uitzendingen van 11 tot en met 14 september geheel gingen over (het ontbreken van) basisvaardigheden zoals lezen, schrijven én rekenen ter gelegenheid van de Week van Lezen en Schrijven 2024. Namens ROC Mondriaan kwam  iedere dag iemand aan het woord om een inhoudelijke bijdrage aan de programmering te leveren. Verschillende taalambassadeurs van Doe Weer Mee! vertelden hoe zij zich in de regio Haaglanden inzetten in de strijd tegen laaggeletterdheid. Hun eigen verhaal en ervaringen zijn daarin van groot belang. Hiermee spreken ze andere volwassenen aan om ook de stap naar een cursus te nemen.  Ook was er aandacht voor een aantal bijzondere projecten van de Taal+school van ROC Mondriaan zoals Taal op de werkvloer en Taal in de wijk.

Doe Weer Mee! Pluim ROC Mondriaan

In de regionale wervingscampagne ‘Doe Weer Mee!’ van ROC Mondriaan werken gemeenten Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Rijswijk, Westland samen bij de aanpak van laaggeletterdheid in de regio Haaglanden. De Doe Weer Mee! Pluim wordt jaarlijks uitgereikt in de Week van Lezen en Schrijven aan een persoon of organisatie die hieraan een bijzondere bijdrage levert.

De vier pluimen gingen dit jaar naar: WijWest Dichtbij in Delft; Henriëlla Thuiszorg in Den Haag, Hoogheemraadschap Delftland; Groeii in Westland.

Uitreiking Doe Weer Mee! Pluimen 2024 bij het Glazen Radiohuis. Vijfde van links wethouder Joëlle Gooijer, rechts aan voorzijde drie taalambassadeurs van Doe Weer Mee!

Glazen Radiohuis thema laaggeletterdheid 

Rond de landelijke Week van Lezen en Schrijven (8 -14 september) werd met het Glazen Radiohuis in Delft extra aandacht gevraagd voor het belang van het aanpakken van laaggeletterdheid in regio Haaglanden. Van 11 tot en met 14 september stond het huis in Delft aan de Papsouwselaan. Er waren gastpresentatoren, ervaringsdeskundigen, bestuurders, wetenschappers en vertegenwoordigers van (taal)initiatieven. Via de website www.glazenradiohuis.nl werden digitale bezoekers met een link naar het aanbod in hun woon-werkgemeente geleid. Ook kon gebeld worden met het landelijk telefoonnummer 0800 0234 444 van de Stichting Lezen en Schrijven. Dit nummer is gedurende het hele jaar bereikbaar. 

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of smartphone. In Haaglanden gaat het om 18% van de volwassenen. Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben.