27 juni 2023

Duurzaamheid en onderwijs komen samen in het Groene Lokaal

Duurzaamheid en onderwijs komen samen in het Groene Lokaal

Den Haag, 27 juni 2023

Vergeet de traditionele klaslokalen en maak plaats voor een innovatieve leeromgeving vol groene pracht en duurzaamheid! Vorige week opende het Groene Lokaal haar deuren, een gloednieuw en buitenlokaal, geïnitieerd door de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening van ROC Mondriaan. Deze unieke ruimte combineert onderwijs met een duurzame levensstijl, waarbij studenten zich verdiepen in de oorsprong van de producten waarmee zij werken en het proces van grond tot mond.

Een oase van groen: De moestuin en kas

Het hart van het Groene Lokaal wordt gevormd door een weelderige moestuin, waar studenten de kunst van het verbouwen van groenten en kruiden ontdekken. Hier leren ze de waarde van seizoensgebonden en lokaal geteelde producten, terwijl ze tegelijkertijd belangrijke kennis opdoen over de verschillende producten waar zij dagelijks me zullen werken. Naast de moestuin vinden we een kas vol met diverse cressen, die gebruikt kunnen worden als smaakvolle toevoegingen aan culinaire creaties.

Culinaire ontdekkingen: de splinternieuwe buitenkeuken

Stel je een moderne buitenkeuken voor, uitgerust met twee GreenEgg barbecues, die klaarstaan om de lekkerste gerechten te bereiden. Hier leren studenten niet alleen koken in de open lucht, maar ook hoe ze duurzame keuzes kunnen maken in hun culinaire avonturen. Ze worden aangemoedigd om te experimenteren met verse ingrediënten uit de moestuin en de kas, waardoor ze de connectie tussen voedsel en duurzaamheid beter begrijpen.

Duurzaamheid en onderwijs: een sterke samenhang

Het Groene Lokaal verbindt duurzaamheid en onderwijs op ongeëvenaarde wijze. Door studenten te betrekken bij de productie en bereiding van voedsel, ontwikkelen ze niet alleen culinaire vaardigheden, maar groeit ook het bewustzijn van het belang van duurzaamheid. Ze ervaren de voldoening van het zien groeien van de gewassen en begrijpen beter hoe ze met respect voor het milieu hun vak later kunnen uitvoeren.

Een boodschap voor de toekomst: studenten en de volgende generatie

Het Groene Lokaal reikt verder dan de huidige generatie studenten. Het is een investering in de toekomst van duurzaamheid. Door studenten te inspireren en te betrekken bij deze groene revolutie, hopen we dat ze hun opgedane kennis en vaardigheden meenemen en delen met anderen. Ze worden de pioniers van een beweging die gericht is op een betere toekomst voor onze planeet en de volgende generaties.

 

groene-lokaal-opening
Schooldirecteur Brigitte Laukens onthult samen met studenten het Groene Lokaal.